July 30, 2014 Pere Caba no responses

La crisi i els salaris mileuristes

Madrid. (Europa Press).- El sindicado de pilotos Sepla denunció hace poco más de un año en su revista Mach82 que los pilotos del avión siniestrado en Mali cobraban menos de 842 euros brutos al mes, por lo que “Swiftair institucionaliza la precariedad laboral” y denunció a la aerolínea por aplicar una “política” de ahorro de costes “a costa de precarizar al límite la profesión de piloto” con el consiguiente riesgo para la seguridad aérea.

No podem dir que el salari rebut pels pilots de Swiftair sigui el culpable de l’accident. Però  repassant sous de joves formats, amb un o dos títols universitaris, al voltant dels trenta anys no em podem trobar cap o molt pocs, superiors als 1.500€ bruts al mes .
Ni empreses nacionals rendibles ni multinacionals, fan res per evitar-ho. Ja els hi va be. Es una vergonya!.
No solament han matat el talent si no que addicionalment en les seves comptes de resultats la taxa de beneficis cada any es mes elevada. I els preus de molts productes  no han baixat, ni molt menys, el que han baixat els salaris.
L’acumulació bruta de capital ha arribat a extrems increïbles en els sectors menys afectats per la crisi. Però a mig i llarg termini aquest fets es tornaran en contra dels nous especuladors: “els especuladors salarials”.
Qui serà el gran consumidor/comprador del futur quan els actuals es retirin amb les seves minses pensions??.
Els adults que amb moltes dificultats formen família, busquen llar i, els mes agosarats, tenen descendència??. No ho crec. Aquests compradors difícilment tornaran als nivells de “despesa per llar” dels anys anteriors a la crisi.
I per tant, aquest put serà un punt cabdal per explicar les dificultats per recuperar el nivell de empleabilitat. Si no hi ha consum no hi haurà producció pel mercat nacional.
Amb salaris de 800 a 1500€ pels professional joves, la economia no evolucionarà adequadament.
Share it!
Aenean mattis venenatis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

PERE CABA